Foder

Nu är det dags att åka iväg o köpa foder.

Sen ska de lämnas ute i stallet o ja ska göra iordning transporten så att Pappa kan låna den för att kasta lite skräp.

Ha en bra dag allihopa :)

/ Madde & Olle

Orlando Magic

Den här veckan så har Olle fått tagit det lite lugnare eftersom vi tränat så mycket på sista tiden. Imåndags så blev det barbacka ridning och tränade på Sidförflyttande hjälper. Jag har märkt att så fort man lägger an bara ena skänkel så tror Olle att det betyder Galopp så i måndags så lärde jag Olle skänkelvikning och sen eftersom det gick så bra så provade jag att göra en bakdelsvändning som gick bra i ett kvarts varv och jag är super nöjd med Olle, en så jäkla lätt lärd och smart häst, man blir så glad när man ser hur han kämpar på och försöker allt vad han kan.
Sen i tisdags så hade min syster Olle oh de va ut o tömkörde med Farbror Frallan och nu ÄNTLIGEN har Olle lärt sig att man inte behöver rusa på så fort det kommer en häst vid sidan om. I onsdags så tömkörde jag med och jag kunde gå med ganska slappa tömmar och Olle stressade inte upp sig när fralle började gå om eller låg före. Duktiga häst :D


Har ändrat foderstaten lite nu också. När Olle kom så la han på sig så att han fick en liten hömage men nu när man börjat träna så har den försvunnit lite och han har gjort om det till muskler så jag har börjat vant in Olle på lite lussernhack så han får i sig lite mer protein då vårat hö inte har så mycket protein. Har även ökat på höet en del också.

http://dingtunatibblestall.zoomin.se Våran hemsida får ni inte glömma att besöka :)

Så här ser Olles foderstat ut

Morgon: 3 Kg Hö 2 Dl havre 1 mått E-vitaminer 1 näve lussernhack
Insläpp 4 Kg Hö 2 Dl havre 1 Dl mineraler 1 mått B-vitamin 1 näve lussernhack
Natt 6 kg Hö 2 Dl havre 1 näve lussernhack

Och sen lite morötter och äpplen i varje måltid.
Jag vet Olle är lite bortskämd, men det får man vara när man heter Olle.

Har även märkt att Olle har varit utan b-vitamin i några dagar bara för jag har varit ute i stallet jätte tidigt på morgonen eller på kvällen så jag har inte hunnit åkt förbi Odal så man märker nu att han tycker det är jobbigt att fälla päls och han är öm i hårremmen när man borstar han eller lägger åp ett tcäke då han gärna vill nafsa lite och då visar man han pekfingret och han slutar genast och kommer på att han precis gjort fel.

Sen har jag börjat bygga halbädd till Olle så att han har det mjukt varmt och skönt nu under vintern. Jag tror att Olle tycker om det för nästan varje gång man har fluffat till all halm och fyllt på nytt så ska han alltid rulla sig i det :)

Nästa lördag så funderar jag på att åka till Sörby för att hoppträna lite, inte för någon tränare utan själv. Blir nog mycket markbommar så att Olle förstår själva grejen med det, och hästarna brukar ju få väldigt fina rumpmuskler utav det :)


/ Madde & Olle

Träning

Igår (lördag) så åkte vi på dressyrträningen igen :D Den här gången slängde Olle sig bakåt bara 2 gånger när vi skulle gå in itransporten, så de är mycket bättre sen förra veckan. Jag tror för det första att transporten inte luktar häst och hemtrevlig utan den luktar ny. Sen tror jag även att Olle tror att han kanske ska åka iväg och inte komma tillbaka till stallet igen, jag har ju trotsallt bara haft olle i snart 2 månader så han kanske tror att han ska flytta. Sen på träningen så gick det mycket bättre än förra veckan tränare såg skillnad och tyckte han va duktig :D Vi gjorde lite olika övningar travade på volt och sen så skulle man fatta galopp vid olika punkter och sen sakta av och direkt vara i arbetstrav, Olle va jätte duktigt och tyckte de va kul. En annan övning vi gjorde va att rida på en stor åtta och i mitten där så låg det en markbom man skulle över, första gången så kastade sig Olle över som om det vore ett hinder på minst 1,30 men ju mer man travade över det desto mer insåg Olle att man inte behöver ta i tårna för att komma över bommen som låg på marken.

Sen påväg hem så gick han rakt in i tranporten utan problem, för då visste Olle att nu ska vi Hem!!

Idag söndag så skrittade jag ut barbacka på Olle och jäklar vilken skillnad det är att sitta på han nu och då när vi tog hem han, han är mycket mer balanserad och inte alls vinglig och sen så känner man inte ryggraden när man sitter på han :)


/ Madde & Olle


Härliga dag

I söndag så hade jag besöksrekord här på bloggen, altid lika trevligt att se att det är folk som läser min blogg, man blir så mycket mer peppad till attt skriva då :)

Idag har det tydligen varit massa bråk i hagen, Fralle & den nya ponnyn Marco har bråkat och sparkat mot varandra. Fralle har även ställt sig imellan Marco & Olle, så jag hoppas att Olle inte har kommit till skada. Fralle är så otroligt snäll mot Olle som verkligen skyddar Olle in till det längsta, det slutade med att Marco fick gå i en egen hage.

snart är det lunch här på jobbet sen har jag bara en sak ja ska fixa sen så ska jag ka ut till stallet. så mysigt att vara där. När jag är i stallet så brukar de ta minst 4 timmar och jag kan vara klar säkert på 3 timmar men jag drar alltid ut på saker och pyslar och pratar med Olle hela tiden.

/ Madde & Olle

Träning

I Lördags så pkte vi iväg på Dressyr träning på Sörby. Olle tyckte inte om min nya transport ;S Han krånglade som bara den och stegrade så vi fick ta lina bakom han och då gick det jätte bra. Samma sak när vi skulle hem så krånglade han, men studdsade bara lite smått. Jag tror nämligen att det är såhär eftersom transporten är helt ny så luktar det väldigt speciellt i den, och sen rampen upp så är det en textilmatta istället för gummi, för den där matten stirrade han på när han skulle gå upp.

Väl på träningen så va Olle JÄTTE duktig, han kämpade på som bara den, men i slutet när vi skulle fatta sista galoppen så va han välidgt trött så benen hängde inte riktigt med. Ridläraren tyckte att han va super duktigt och kunde såpass mycket för att ha varit ridhäst så pass lite. Och det är riktigt kul att höra.

Min syster filmade lite så jag ska lägga up lite bilder och filmer här :)
dagarna efer träningen så va Olle lite stel så han hade nog träningsvärk, jag ska gå mycket mer nu på lördag efter träningen för at dämpa det lite.

Sen är det så kul att se Olle för vi tränade mycket på volter att öka o minska storleken på den och Olle han verkligen kämpade för att böja sig efter volten men hans bakdel va inte riktigt lika starkt som hans vilja :)

I Söndags så hämtade Sandra hem en misshandlad ponny som har stått på en auktion i Skåne :S Han är jätte rädd om sitt huvud och rumpa, vetrinären sa at han har helt klart blivit slagen oh tittar på en och bara väntar på att det ska komma ett slag.

Men när vi hämtade hem han så gick han rakt in i transporten och bara 20 meter från stallet när vi åkte så för han ett jäkla liv, så vi går ut o kollar då har hästen hoppat över frambommen och sitter ner med benen hängandes över bomme. Så de va bara att lossa bommen och sen åka vidare, han dunsade bra mycket där inne så vi stannade och tittade flera gånger vad han höll på med och tillslut kom vi fram till att han står och krafsar på golvet. När vi kommit en liten bit till så brakade de till i transporten och då hade han hoppat över bomen IGEN, den här gången stog han upp och hade all tyngd på bommen, så ja o Sandra kämpade för att få ner han, för i transporten så buktar det innåt för en sadelkammare är på utsidan , så han försöker klättra upp på den så då trycker jag tillbaka och hamnar mellan sadelkammaren och hans hovar, så min högra arm är jätte svullen och blå, och jag har jätte svårt att skriva på datorn.

Igår måndag så va hästspecialisten ove björksten ut till Olle och vaccinera han, vi behövde inte börja om vaccinationen så nu har han fått sin tredje spruta.

/ Madde & Olle

Kort inlägg

Tänkte bara säga att det går bra för mig och Olle, han har dock väldigt problem när man ska spola av bakbenen för han lyfter upp dom jätte högt och tycker inte alls om vattnet, blir heller inte bättre om man tar en svamp och torkar av all lera som blivit ute i hagen.

Längtar till vintern så att det fryser på lite, Olle har små nya sår var och varannan dag på benen Olle & Fralle springer och busar så mycket i hagen och sen är det stenigt på vissa ställen och det är såklart där de ska hålla på o busa.

Red ut med Elin och hennes B-ponny här omdagen och på ett ställe där vi travade så lät ja henne trava först så att hon inte skulle komma efter, och Olle blev helt galen och skulle dra iväg antadligen för att så fort det har varit en häst brevid eller framför så ska han om för att han ska vinna:P
Olle har en riktig tävlingshuvud. Men det är sånt som blir bättre med tiden och sen om man rider ut flera att han får ligga lite bakom bara för att lära sig att han behöver inte tävla om vem som ligger först när man rider ut.

Har massor med bilder som jag ska lägga ut men just nu så ligger min kamera nere och jag orkar inte hämta den.
Ska även ta kort på Olle fram ifrån, från sidan och bak ifrån en gång i månaden för att se hur han utvecklas i kroppen. Just nu har han lagt på sig lite på magen, det gjorde han väldigt fort efter jag fått hem han, sen tycker jag allt att han har fått en början till lite mer rumpmuskler :) Men ska fota han imorrn och lägga ut så får ni se hur han ser ut nu iaf.


Imorrn ska familjen iväg och titta på ett hus, just nu bor vi i ett radhus i västerås med ett garage och min pappa tycker om att fixa iordning bilar så han skulle behöva ha lite mer plats, så vi ska titta på ett hus på landet där det finns jätte stor mark + ett ny byggt stall med ridbana & Corall med 5 boxplatser, så om huset är bra för övrigt och om vi flyttar dit så kommer jag ta hem Olle och ha han på gården, min syster ska då köpa en minishettis som han vill träna NH med och sen så hyr vi ut restan av boxplatserna, tror inte det ska vara så jätte svårt för det ligger ganska nära stan och så är stallet nybyggt. det som blir extra att göra är att ta hem halm o hö men det är väl sånt man får ta helt enkelt.
Men som sagt så får vi se hur det blir.

/ Madde & Olle

Ny vecka

Igår måndag så hade jag morgonfodring så jag va ute i stallet strax innan klockan 6. Så otroligt mysigt. Vid strax efter 7 så red jag ut på Olle, de va lite dimmigt så Olle var helspänd nästan hela tiden, sen flaxade det upp några fåglar ur en uske och det tyckte Olle va väldigt äkligt. Så efter det ville inte Olle gå framåt, så jag hoppade av gick en bit brevid han förbi den där läskiga kohagen och en gammal lada, sen hoppade jag upp igen och vi red in i skogen och hoppade över 3 små hinder. Allt gick bra och Olle tyckte det va kul.

Idag tsdag så har min syster Olle och jag tror att de bara kulle skritta ut för min syster är förkyld. På Onsdag så tänkte jag nästan ta en lite längre sväng och träna på galoppfattnigar på några ställen där det är bra underlag.
Blev så glad förra veckan då jag från skritt kunde fatta galopp :D Olle är så otroligt duktigt och jag tycker mig allt kunna se lite skillnad på muskler över rumpan, jag tror han har fått lite mskler där. När man ser han varje dag så blir man lite blind och ser inte varje lite förändrign utan bara om man jämför med något som var tidigare.

På lördag så ska vi åka iväg och träna dresyr för Carro på Sörby, det ska bli väldigt kul.
Igår så hämtade jag hem min transport också, så nu kan jag och Olle åka iväg hur mycket vi vill.

Pappa tyckte att det i början va onödigt med en egen transport men sen när han såg den så tyckte han det va bra och att Olle ska ha en egen transport att åka i :)

/ Madde & Olle

Olle har blivit modig

Igår så red ajg ut när det var mörkt eftersom jag sltade jobbet vid halv 4. Det blir så jäkla fort mörkt nu när man ahr ändrat klockan. Men jag red ut i mörkret och hade pannlampan, och Olle brydde sig inte ett dugg om den tidigare har han tittat konstigt ner i marken och studdsat åt sidan och frustat, men nu så struntar han fullständigt i den :) Han tycker inte ens att det är läskigt att vara ute nu när det är mörkt. Han är så duktigt och modig Olle :)

Måste berätta en annan rolig sak som hände mig igår, jag skulle iväg och lämna bilen på verkstan för de skulle fixa värmen i den, så jag skulle träffa pappa där halv 8 så skulle jag ta en annan bil till jobbet. Så jag gick upp strax efter 6 och gör mig iordning och värmer på risgrynsgröt, jag brukar alltid äta det med kanel och lite socker. Jag tar fram kanelen och börjar hälla det på gröten, sen ser jag att hmm va ljus kanelen är :S sen känner jag lukten och tittar på burken, då har jag precis stått och hällt på CURRY på min gröt :S Och det värsta jag vet är en stor mängd currykrydda :S
Så det va bara att ta en sked och skrapa av all krydda gör om gör rätt ungefär.
Sen väl på jobbet så har de polerat golvet så där kommer jag med mina hala skor och står nästan på näsan 2 gånger på mindre än 5 minuter.
Sen vid lunchen så gör jag samma sak igen och halkar och den här gången så är det inför alla elever på Kopparlundsgymnasiet som sitter och äter lunch, och inte nog med det så fastnade jag i dörröppningen med mitt paraply innan jag halkade inför alla elever :P

Snacka om maximal otur :P


/ Madde & Olle


Snööö

Idag snöar det i Västerås, har gjort det sen ja gick till jobet vid halv 8 imorse, men tyvärr så är marken för varm för att något ska stann kvar på marken. Ska lämna in ett vintertäcke till spiltan så att de kan sy på några ringar så att jag kan ha halstäcke, väldigt bra att ha det om det snöar eller är väldigt kallt ute. Ska raka Olle och Tetti här framöver, då när träningen sätter igång ordentligt.

Troligtvis blir det dressyr träning för en tjej som heter Carro på lördag den 14 november. Sen ska jag höra när hoppgruppen på Jölmesta börjar.




Transport

Nu har jag fixat en egen transport så att jag och Olle kan åka iväg på träningar och tävlingar framöver utan att behöva låna en transport.

Det blir en Värmlandsvagn 677 en boggie från 2009. JAg skulle tilloch med få med en 3/4 dels bom utan extra kostnad då min lilla häst tycker om att stå brett med bakbenen. Mitt första och största krav va att den skulle vara ljus inuti så har Olle lite lättare att gå in i transporten, jag sjölv skulle aldrig gå in i en mörk trång transport om man är ett flyktdjur.


nej nu ska jag packa ihop mina saker och åka hem från jobbet

/ Madde & Olle

Full Fart

Den här veckan har verkligen rusat förbi, jag har jobbat en hel del och varit i stallet den andra delen. I onsdags så var det 1 månad so hästägare åt Olle.

I torsdags så fick Olle nya skor och eftersom han gått utan sko några dagar så hade han slitit ner ena hoven lite och va lite öm i hoven och varm, men min hovslagare sa att jag skulle höra av mig om det blev värre och redan i lördags så var han som vanligt igen :)

I lördags så var det dags för att åka till mitt gammla stall och rida med min Kompis Camilla, jag satte på transportskydden och transporttäcket och Olle stog still och halvsov sen när han såg transporten så resta han på huvudet och hade öronen rätt fram. Sen satte han igång och bajsa, han göra 2 ordentliga högar på mindre än 10 minuter. Vi lastade och Olle gick rakt in i transporten så de va bara att haka på bommen stänga luckan och åka. För mig så var det första gången jag köörde hästtransport, jag har nog aldrig kört så försiktigt som jag gjorde då, och Olle skötte sig exemplariskt där inne. När vi hade åkte de 3 milen till Sörby så lastade vi ur och Olle såg sig omkring och tog allt med ro, fast att ca 50 meter bort så höll de på att dra av skinnet på en älg.

Jag och Camilla gjorde iordning hästarna och begav oss ut, i kuperad terräng så hästarna fick verkligen lyfta på fötterna och tänka till hur de skulle gå. Vi va ute ca 1½ timme och när vi kom tillbaka så va Olle bara lite fuktig där sadelgjorde legat, Fantasi däremot hon va dyngsur där sadel och sadelgjord legat.

Jag gjorde iordning Olle för att åka hem men jag lät han få stå en halvtimme innan ja lastade så att han inte är trött i benen när jag lastar, för det är ju ansträngade för hästarna att åka transport eftersom de måste hålla balansen hela tiden, och de ser ju inte heller vägen och det är guppigt eller liknande.

Jag va riktigt glad och stolt när jag kom hem till stallet igen :)

Idag söndag så följde jag med Annelie ut på en tur, Vi red ca 1 timme och jag tränade galoppfattningar på Olle för jag vill att han ska gå i form i traven och sen fatta galopp utan att köra upp huvudet och rusa iväg. Vi red ut på ett fält för Annelies häst Eclair blev rädd för några kosor, jag kännde att Olle hade väldigt fin framåtbjudning och jag tänkte att jag provar att fatta en galopp från skritt, om han inte orkar så kommer han bara börja trava, men hör och häpna min häst fattade galopp från skritt :D Det är verkligen jätte duktigt av han med tanke på att han inte riktigt har de musklerna för att orka, men det gjorde Olle. Sen galoppfattningarna gick jätte bra och Olle blev ganska svettig när vi va tillbaka.

Sen vecka 46 så ska vi börja med dressyrträningar Camilla kommer vara med, med Fantasi och även Sandra med Tetti. Det ska bli väldigt kul och se om några veckor hur mycket Olle lär sig :) Jag ska även gå med i en hoppgrupp som har träningar varannan vecka så det blir dressyrträning en vecka sen hoppträning den andra veckan, och sen blanda det med massa skogsturer så att inte Olle börjar tycka att det är tråkigt att vara på banan.


Nej det här veckan så har Olle verkligen visat framsteg, men vi har fortfarande lite problem med att stitta upp, Olle har lite väl mycket myror i hovarna för att kunna stå still, men vi fortsätter att träna på det. En vacker dag så kommer han stå still :)

/ Madde & Olle

RSS 2.0